Wednesday, October 21, 2009

CARA-CARA MEMBUAT KEK COKLAT MOIST ASSALWAFOOD

Bahan yang diperlukan... 1 bungkus tepung kek coklat lembab ASSALWAFOOD, 250 gram butter, 4 biji telur ayam (gred A/B) & 1 cawan air ais.


Putar 250 gram butter dengan bahan bertanda "1" (gula). Putar sehingga betul2 kembang...


Bila sudah kembang, masukkan 4 biji telur (satu persatu). Setiap biji telur hendaklah dipukul selama 1 minit.


Masukkan bahan bertanda "2" (tepung kek) sedikit demi sedikit @ gaul adunan hingga sebati.


Campurkan bahan bernombor 3 (emulco) ke dalam 1 cawan air ais. Caranya: gunting plastik & rendamkan sehingga warnanya tanggal dari plastik. Kalau tak buat gitu, emulco tu susah nak tanggal. Pastu tuang dalam adunan & kacau sebati.


Masukkan dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak & marjerin. Kukus selama 35 minit (lebih moist), atau bakar dalam oven selama 45 minit (180 c) atau sehingga masak...


Inilah rupanya kek yang telah masak. Dah letak topping pun. Untuk melihat cara membuat topping kek coklat ASSALWAFOOD, sila lihat posting di bawah.


Taburkan coklat rice atau apa2 aje hiasan yang anda rasa bersesuaian dengan citarasa anda.


Inilah rupanya kek coklat moist yang amat simple dekorasinya. Bukan apa, sebenarnya kek ni ditempah orang. Dia mintak buat untuk harijadi, sekadar nak melepaskan hajat anaknya. Yang penting dia kata nak simple2 aja...

Ni dia keknya yang dah siap dimasukkan dalam kotak...terima kasih kak Yati...(jiran saya).

6 comments:

  1. ehmmmm...menyelerakan....cake flowers tu buat sendiri juga ke?..cantik...

    ReplyDelete
  2. Terima kasih..Oh... sudah tentu la beli. Lagipun harga flowers tu berpatutan. Jika chocolate rice ditabur byk, memang akan nampak lebih menyelerakan. Para pelanggan di luar sana akan mendapat kelebihan & priority ini hanya apabila membeli di ASSALWAFOOD...insyaAllah...

    ReplyDelete
  3. EMMMMMM...... SSEDAPNEEE....
    camne nak dapatkan tepung kek basah tu dan bleh saya tanya ape emulco tu..... maaf kalu banyak tanya saya baru nak belajar.....

    ReplyDelete
  4. Salam Fifi...
    Alhamdulillah,tksih..Utk tpg kek,bleh order terus melalui emel @ sms.(sila lihat CARA TMPHN,TERMA SYARAT & CARA BYRN). Blum msuk hrga pos sbb perlu tau jumlah order. Jika tggl brdktn, bleh dtg beli terus dr kedai kami.
    -Emulco tu ialah perasa & pwrna,ada bau skali. Bleh beli dr kedai jual brg buat kek @ pasaraya.Ikut jenis kek apa yg kita nk buat. Pek tpg kek kami telah mnyediakan emulco trsebut,tak perlu mmbeli di kedai lagi...

    ReplyDelete
  5. sodapnyo kak.... sy ngidam nk makan kek coklat nh. yummy... pndai akak masak

    ReplyDelete
  6. Salam...Zainab,(mengidam? ksiannya). Raya nnti dtg la umah, bleh mkn free...insyaAllah..

    Tpg kek dh siap sdia amik dari dlm plastik, insyaAllah la pandai..hehe...

    ReplyDelete